A A A
  • pizza na kolację
    pizza na kolację
  • takie bezy tylko u nas
    takie bezy tylko u nas
  • na deser babeczki
    na deser babeczki
  • regionalne "szlachcice"
    regionalne "szlachcice"
  • robimy pierogi
    robimy pierogi
  • swojskie mleczko i sery
    swojskie mleczko i sery

Nasza kuchnia


 

 

Według Świętej Hildegardy, światło, powietrze, woda, ziemia

i pożywienie przygotowane z wyczuciem, starannością i miłością

są naszym najlepszym lekiem.

 


Wyczerpująca praca, nieregularne odżywanie. To, jeszcze w czasie kiedy mieszkaliśmy w Warszawie, skłoniło mnie do zainteresowania się zdrowym odżywianiem. Poszukując w różnych źródłach, łatwo się zagubić. Zebrałam w tej dziedzinie różne doświadczenia. Wreszcie trafiłam na ofertę studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Ukończenie studiów dało mi cenną wiedzę, którą na pewno będę wykorzystywała dla siebie, rodziny i przyjaciół. Zdobyłam też formalne kwalifikacje w zakresie Poradnictwa Dietetycznego. To nie znaczy, że przestałam poszukiwać.

.

Zdrowe odżywianie oznacza dla mnie zrównoważoną dietę (zachowanie właściwych proporcji białka, tłuszczów i węglowodanów oraz witamin i minerałów). Dzienna energetyczność i rozłożenie posiłków powinno wspierać procesy życiowe i zdrowie = osiągnięcie i utrzymanie właściwej wagi.

.

Bez wątpienia wypoczynek na wsi, z dala od stresu i zanieczyszczeń, zdrowa kuchnia i jak najwięcej dostosowanego do wydolności organizmu ruchu, sprzyja osiągnięciu harmonii umysłu, duszy i ciała, a to jest podstawą naszego zdrowia.

 

„Oby to co spożywacie było Waszym lekarstwem” - to przesłanie Świętej Hildegardy z Bingen. Przygotowując posiłki dla gości (do których zawsze razem zasiadamy) staramy się jak najbardziej dostosować do upodobań gości i przyjemnie ich zaskakiwać ciekawymi smakami. Nasza kuchnia jest z założenia dosyć lekkostrawna, urozmaicona, bogata w warzywa i owoce. W tym roku postanowiliśmy, że wprowadzimy do naszego menu dla gości kilka nowych lub inaczej przygotowanych potraw – według receptur Hildegardy z Bingen. Zaczniemy od tych, które nam samym najbardziej posmakowały, dalej poprowadzą nas upodobania naszych gości.

 

Dużą wagę przywiązujemy do zachowania tradycji kulinarnej Mazowsza i Podlasia. Stąd przy naszym stole często można skosztować regionalnych dań z ziemniaków: pierogów, babki albo kiszki ziemniaczanej; mięs i ryb prosto z wędzarni, smalcu i ogórków małosolnych prosto z glinianego garnka, jeszcze ciepłych ciast drożdżowych z kruszonką i lukrem, świeżego koziego serka z własnej roboty konfiturami. Zapraszamy!

Śniadania i obiady i kolacje serwujemy w formie bufetu.

 

Goście, którzy ze względu na wskazania zdrowotne wymagaja specjalnej diety mogą u nas liczyć na dostosowanie naszego menu lub w miarę możliwości przygowanie dla nich osobnych posiłków, np. bez glutenu, mięsa, mleka itp. Należy wcześniej zgłosić takie potrzeby.

 

Nasze zabawy kulinarne z dziećmi to przede wszystkim smakołyki dla dzieci. W końcu zabawa jest najprzyjemniejszą formą nauki.

ciastka przez maszynkę

ciastka przez maszynkę

dzieciaki robią leniwe

dzieciaki robią leniwe

Faworki

Faworki

Co to będzie?

Co to będzie?

Na słodko i kwaśno

Na słodko i kwaśno

Lukrujemy pierniczki

Lukrujemy pierniczki

Brawo dla mamy

Brawo dla mamy

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

serki z koziego mleka

serki z koziego mleka

Pierogi Kingi i Maćka

Pierogi Kingi i Maćka

Kto zgadnie co z tego będzie?

Kto zgadnie co z tego będzie?

Już trochę widać

Już trochę widać

borówki na deser

borówki na deser

naleśniki

naleśniki